Peti agya

Peti agya

Mount Everest  

2023. november 06. - Petiagya

                  Állok a kávéfőző előtt. Villogó zöld tekintetével csábít a keserédes pillanatokra. Várom, hogy igéző tekintete a kacsintgatásról átváltson nyílt egyenes tekintetre. Eközben duruzsol a rádió. Megüti a fülemet egy hír. „10 nepáli katona megy a Himalája legmagasabb csúcsára összeszedni a kihívásokat kereső hős hegymászók által hátrahagyott szemetet.”

                Kávé nélkül is egyből felébredek! Az agyam elkezd kattogni és lelki szemeim előtt már látom is a történéseket.

                Hans Joe Florence két évnyi felkészülés után már a hegycsúcstól alig 50 méternyire küzd az elemekkel. Büszke magára, hogy a hegy nehezebbik oldalán próbálja meghódítani a csúcsot. Érzi, hogy ereje fogytán. Tüdejében mintha parázs lenne. Izmai már görcsölnek, de tudja, hogy közel a diadal. Sikerül megtennie azt, amire csak kevesen képesek.

                Ránézett az oxigénpalack nyomásmérőjére. Látta, hogy az kifogyott, ezért gyorsan lecserélte. Az üres palackot félredobta. Örült, hogy ennyivel is kisebb lesz a cipelendő súly. A friss oxigéntől erőre kapva nekilendült, hogy leküzdje az utolsó szakaszt. Kesztyűs kezével megkapaszkodott egy sziklán és áttolta magát a következő párkányra. Tekintete a csúcson lobogó zászlókra esett. A hátizsákjából elővette a magával hozott lobogót és lágyan végigsimított rajta. Büszkeséggel töltötte el, hogy dicsőséget szerezhet a hazájának. Visszatette a zsákjába a féltett textilt majd újabb 10 métert sikerült leküzdenie. Ismét egy kis párkányra ért, ahol egy katonaruhás ember ült egy sziklán és cigizett. Mellette egy zsákban rengeteg szemét és egy csipeszben végződő bot.

                Hans Joe meglepetten nézett a jelenségre. Azt hitte, hogy a magassági mámor miatt képzelődik, hisz ilyen magasságban ember nem bírja maszk nélkül. Megrázta a fejét és öklével egy sziklára csapott, de azt ember még mindig ott ült. Unottan felé nézett, majd elnyomta a csikket és a zsákba dobta. Felállt és hozzá közelített.

  • Jó napot! Thapa őrmester vagyok a nepáli hadseregből. –szólalt meg az egyenruhás ékes angolsággal. – azért vagyok itt a hegyen 9 katonámmal, hogy az önök Tik-tok vagy insta vagy milyen kihívásaik miatt a felhozott szemetet összeszedjük és a kb 4000 méterrel alattunk lévő szelektív gyűjtőhelyre vigyük. A következő állomás már a hegytető. A következő üres palackot meg a kalapácsot a csúcson most szolgálatot teljesítő Tharu őrvezető szívesen lehozza. Amennyiben sikerül élve visszajutnia a 4000 méteres alaptáborba, akkor természetesen a köztisztasági szabálysértés és természetkárosítás elkövetése miatt a bírságot kiszabjuk. Amennyiben elhunyna, akkor a szabálysértéstől eltekintünk, csak a természetkárosítási bírságot kell az örökösöknek kifizetniük. További jó mászást. Az alaptábori viszontlátásra.

és az egyenruhás ruganyos léptekkel visszament a zsákért. Lazán a vállára dobta majd másik kezében a csipeszes bottal felvett egy fél pár kesztyűt.

               

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petiagya.blog.hu/api/trackback/id/tr4018252381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása