Peti agya

Peti agya

Jelentés (ha Jókai rendőr lett volna)

2023. november 06. - Petiagya

 

                Szolgálatom teljesítése során járőrtársammal, aki egy igen sudár legény, róttuk az útunkat. Szabi, merthogy ímígyen hívták, jó erőben lévő, jól képzett, jó kiállású őrmester. Szóval, a langymeleg estében járőröztünk kisvárosunk fái alatt, süttetve arcunkat a lebukó nap még meleg sugarai által. A fák szép sorban lettek elültetve vagy 30 éve, amikor az ipari fejlődés okán, a poros kis faluból egy dinamikusan fejlődő ipari város született. A terület rendezése, a házak, terek, utak a későbbi fejlődés lehetőségét is magukban hordozták.

                Ez a lehetőség adott alkalmat ahhoz, hogy egy jól átlátható kereszteződés kerüljön kialakításra jó néhány táblával. Ezek a táblák kialakításukban, elhelyezésükben megfeleltek a hatályos előírásoknak. Ezért is vált érthetetlenné számunkra, hogy az egyik érkező sötétszürke Suzuki típusú személygépkocsi vezetője a kihelyezett STOP táblát figyelmen kívül hagyva, csak lassított, majd járművével tovább haladt.

                Járőrtársam legott kipattant az útra, ahol izmos karjának lendítésével megálljt parancsolt az ádáz hajtónak, aki mint láncát vesztett bika rohant városunk békés aszfaltján.

                A jármű megállott, majd vezetője kérésemre átadta a saját és gépszekere okmányait.

Kérdésemre elmondá, hogy erőteljest sajnálá, miszerint nem a látási viszonyoknak megfelelően közlekedett. Iziben felvontam szemöldököm, mert nem értetem meg, hogy mit nem látott eme vörösbe hajló délutánon. A látási viszonyok oly csodásak voltak, hogy a két kilométerre lévő erőmű kéményéből felszálló füstben lebegő koromszemcséket megszámlálhattuk volna, ha erre nem a környezetvédelmi hatóságok kihelyezett mérőállomása lenne hivatott.

                Kérdésemre elmondta, ha minket látott volna, mindjárt megállt volna!

                Járőrtársammal ékes kacaj hagyá el ajkunkat, s bár vicces volt eme kijelentés, a tettet megtorlatlan nem hagyhatánk. Ennek okán az esetet elkövető egyénnel közlém, hogy cselekménye kiemelt szabálysértés, s ennek okán mérlegelési lehetőségem nem lévén, az esetet jogí útra kell terelnem. Ez az út a szabálysértési hatósághoz vezet, ahol is, erőteljest reménykedhet, hogy egy ejnye-bejnye után újra hajthatja járművét. Nekem a statisztika istene a szent, néki áldoznom muszály.

                A gaz száguldozó figyelmét felhívtam, hogy többet ilyet ne tegyen, mert akkor súlyosabb retorziók lesznek. Majd útján tovább engedtem.

                Feljelentésemet további eljárás lefolytatásának okán megtevém vala.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petiagya.blog.hu/api/trackback/id/tr7618252371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása