Peti agya

Peti agya

Az ajtó

2024. január 23. - Petiagya

                Csendben állok az ajtó elött. Mellettem a kollégám, de sajnos most a főszerep reám hárul. Pedig szívesen átadnám. Bentről beszélgetés, halk nevetés zaja szűrődik ki. Nézem a csengő gombját. Meg kellene nyomni, de próbálom elodázni. Emlékek rémlenek fel:

                Amikor egy baleset helyszínén a mentőskollégával közösen terítettük le a testet. A sors könyvében egy fejezet végére a fekete fólia hangos zizegésével tettük ki a pontot.

                Amikor a vasúton saját akaratából mondta valaki, hogy nem bírom tovább és a vonat elé ült.

                Amikor mentősként hiába próbáltuk erőnkön felül, már-már a csoda határait feszegetve visszahozni az életet a testbe.

                Az idő lelassul, s minden tragédia egyszerre jelenik meg az agyam vetítővásznán. Morta! Miért vagy ily kegyetlen? Hogyan döntesz a sorsokról? Ki érti az okokat, a miérteket? Sajnos nem tudom.

                Állok az ajtó elött. Hátam mögött az ügyeletes orvos megköszörüli a torkát, és csendesen mondja: „kezdjük”! Felriadok a gondolataimból és megnyomom a csengő gombját. Bent elhal a beszélgetés, majd nyílik az ajtó. Egy hölgy, szája sarkában még ott a mosoly. Ahogy meglát, elkomorul az arca.

                Tisztelgek, bemutatkozom és mondom, hogy kit keresek. Válaszol, hogy Ő az. Halkan kérdezem, hogy van-e egy … nevű lánya? Remegő hangú válasz: igen. Sapkámat leveszem.

                És most jön ami szinte lehetetlen: „Asszonyom, gyermeke ma kora délután közlekedési balesetben elhunyt. Fogadja őszinte részvétem”.  Még belenézek a reményvesztett szempárba. Még el sem jutott a tudatáig, hogy mit mondtam. Önkéntelen kérdések szakadnak fel: Hogyan? Biztos? Rövid válaszok, mégegyszer részvétnyilvánítás és átadom a terepet az orvosnak.

                Lassan megyünk a járőrautóhoz. Kavarognak a gondolataim. Lehet-e ezt a részét a munkánknak jól csinálni? Hogyan kellett volna, esetleg másként?

                Sokan kérdezték már, hogy mit csinál a rendőr az állampolgárok felesleges zaklatásán kívül?  Hát, ezt is. És abban is bízik, ha a bírsággal, feljelentéssel egy ilyen feladatot el lehet kerülni, már megérte. Akkor már nem érdekel, hogy ki, mit gondol róla!

 

 

                  SzaPe

 

               

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petiagya.blog.hu/api/trackback/id/tr2018309701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása